Manuele Lymfedrainage

De manuele lymfedrainage is een massage vorm die erop is gericht het teveel aan lymfevocht (lymfoedeem) beter en sneller te doen afvoeren. Oedeem is een zwelling in het lichaam veroorzaakt door een abnormale ophoping van vocht als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aanvoer en afvoer van het vocht. Veelal wordt dit gezien in de armen en benen, maar het kan zich ook voordoen in het gezicht, de hals, buik, het kan overal in het lichaam voorkomen. Lymfedrainage is voor alle volwassenen en kinderen met een zichtbaar of niet zichtbaar oedeem. Lymfe oedeem gaat niet vanzelf over. Dit komt door een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer of door een beschadiging van het lymfesysteem ofwel de waterweg. Is de doorstroming onvoldoende dan kan het oedeem alleen maar toenemen. Een FysioLymfOedeemTherapeut behandelt het oedeem door middel van een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden.

– Manuele lymfedrainage;
Een specifieke rustige, zachte massage-techniek om de transportcapaciteit van het lymfesysteem te verhogende zodat lymfe-vocht naar die plaatsen gebracht kan worden waar het vocht wel afgevoerd kan worden.
– Compressietherapie;
Door middel van het aanleggen van bandages/ verband wordt het uitreden van vocht tegen gegaan en ondersteunt het de lymfeafvoer. Op deze manier kan de afname in omvang gerealiseerd worden.
– Oefentherapie;
Voor het verbeteren van kracht, mobiliteit en conditie. Door een beter functionerende spierpomp wordt het lymfesysteem ondersteund bij de afvoer van vocht.
– Ademtherapie;
Specifieke oefeningen met betrekking tot de ademhaling verbeteren de afvoer van lymfe-vocht.

– Lymftaping;