Hyperhidrosis

WAT IS HYPERHIDROSIS?

Zweten is in principe een normale lichaamsfunctie waarmee overtollige warmte, die bij normale activiteit door het lichaam wordt geproduceerd, wordt afgevoerd. Van hyperhidrosis wordt gesproken wanneer de zweetklieren overmatig actief zijn en meer dan 100 gr vocht produceren in bijvoorbeeld 1 oksel gedurende een periode van 5 minuten. Naar schatting heeft 0,5 tot 3% van de bevolking last van hyperhidrosis. De symptomen van deze ziekte kunnen vaak leiden tot behoorlijke emotionele problemen waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement of een depressie. De precieze oorzaak is nog steeds niet helemaal bekend maar het is vrijwel zeker dat het om een lichamelijke aandoening gaat waarbij de prikkel om te gaan zweten in de hersenen ontstaat. Wanneer er geen andere ziekte als oorzaak is te vinden voor het overmatig zweten spreekt men van primaire hyperhidrosis die meestal wordt gelokaliseerd in de oksels, de handpalmen en voetzolen.

Welke behandeling kunt u van ons verwachten?

Bij ons kunt u behandeld worden middels iontoforese. Iontoforese is een behandelingsmethode die al vele jaren wetenschappelijk wordt erkend en die in 98 % van de gevallen zonder medicijnen of operatieve ingrepen resulteert in een normale droge huid. Hierbij worden met behulp van elektroden en een galvanische stroom, ionen in het lichaam ingevoerd waardoor de zweetkanaaltjes tijdelijk worden afgesloten. Deze therapie is absoluut ongevaarlijk en bij een juiste uitvoering pijnloos en zonder bijwerkingen. De behandeling kan thuis worden uitgevoerd in de vorm van hand- en voetbaden, terwijl voor een behandeling van de oksels, het gezicht, of de nek/rug gebruik wordt gemaakt van speciale sponsapplicators. Na gemiddeld 15 behandelingen (van ongeveer 15 minuten) moet de zweetafscheiding tot een normaal niveau zijn teruggebracht. Deze therapie is echter niet genezend en zal daarom blijvend moeten worden voortgezet. Om het succesvolle resultaat van de therapie te behouden, wordt afhankelijk van de ernst van de aandoening 1 à 2 maal per week een sessie van 10-15 minuten geadviseerd.

LET OP: In een aantal gevallen kan er bij overmatige transpiratie sprake zijn van een onderliggend probleem zoals overgewicht, menopauze, tuberculose, diabetes of een overmatige werking van de schildklier. Het is daarom van belang een arts te raadplegen om deze oorzaken uit te sluiten, alvorens te starten met de iontoforese- behandeling.